Allerlei sterke verhalen over en door Kaptein Iglo, oftewel Erik den Burger


Rubiks kubus opgelost

Aug-102010

Al sinds ik klein was heb ik regelmatig met een Rubiks kubus zitten spelen. In het begin was deze helemaal niet op te lossen door mij. Met een beetje puzzelen lukte het me om een vlak goed te krijgen. Al snel leerde ik de schroevendraaier methode. M.b.v. een schroevendraaier werd de kubus helemaal uit elkaar gehaald om vervolgens weer in de juiste volgorde in elkaar te zetten.

Niet de methode die gezien wordt als een oplossing. Maar nadat ik in de 'eerste de beste' weer mensen had gezien die in een half minuutje (en sneller) de kubus op konden lossen besloot ik dat ik het moest kunnen. Al snel werd er een boek in de bibliotheek gehaald en begon ik doelgericht met het oplossen van de kubus. En niet veel later wist ik met behulp van dat boekje de kubus weer in de juiste stand te draaien.

Uiteindelijk bleef het hier niet bij. Ik bleef regelmatig draaien en draaien. Tijdens mijn studie was een kubus (en het oplossen ervan) regelmatig een keuze voor mijn opdrachten. En hoewel ik allerlei puzzels heb verzameld van Rubik, bleef de originele kubus toch echt mijn favoriet.

Nu zag ik vandaag een bericht op internet langs komen. Het is bewezen dat met maximum aantal handelingen om een kubus op te lossen 20 is, het maakt niet uit welke combinatie het is na maximaal 20 keer draaien is deze weer opgelost. En hoewel dit getal (god's nummer) al wel langer werd gezien als maximum nummer is het dus nu echt bewezen. En hoe ze dat gedaan hebben? Simpel… Ze hebben alle mogelijkheden doorgerekend. En dat waren er 43.252.003.274.489.856.000 (oftewel ruim 43 triljoen). Door deze in een aantal kleinere subsets te verdelen en een aantal vergelijkbare weg te strepen bleef er ongeveer 55 miljoen mogelijkheden over die daadwerkelijk opgelost moesten worden. Deze werden verdeeld over een groot aantal computers welke allemaal een klein deel van deze set gingen oplossen. En dat moesten ze doen in 20 draaiingen of minder. Omdat er al een positie bekend was welke 20 draaiing nodig had konden de onderzoeker uitgaan van dat getal. Als ze dan tegen een positie aan zouden lopen welke 21 zetten nodig had dan zou het een ander verhaal geworden zijn maar het bleek dat ze alle posities in 20 of minder draaiingen konden oplossen.

Het complete verhaal is terug te lezen op http://www.cube20.org/

 
Posted by Erik den Burger | Bookmark with:        
Tags: Overige

Links to this Post

Comments