Allerlei sterke verhalen over en door Kaptein Iglo, oftewel Erik den Burger


North Sea Race

May-272009

Een week of wat geleden kreeg ik te horen dat er nog wel een bootje was die mee wilde doen aan de Vuurschepen race en de North Sea Race en daarvoor nog wel wat bemanning kon gebruiken. Nu had ik al weer een tijdje niet gevaren en dus als snel besloten om te kijken of ik hier mee kon. Omdat de vuurschepenrace, die de boten van Scheveningen naar Harwich brengt niet helemaal in mijn agenda paste had ik besloten om met een ferry naar engeland te varen om dan deel te nemen aan de North Sea Race terug naar Scheveningen.

De boot waarmee ik mee mocht betrof een Salona 34. Een wat kleinere boot maar met een goede bemanning en dito zeiltjes. Met een deel van de bemanning vaar ik vaker aan boord van de Rosetta. We zouden mee gaan varen in de IRC 2 klasse en daarin zitten vooral een aantal J109's die de grote concurrent zullen worden.

De hele week had ik de weerberichten een beetje in de gaten gehouden en het beloofde een uitdagende oversteek te worden. Niet dat we storm zouden krijgen maar de wind zou, onder invloed van een hoog boven Nederland, licht zijn en vanuit alle kanten komen waaien. Uiteindelijk bleek dat ook zo te zijn. Na een dramatisch slechte start voeren we met een lekker windje voor de engelse kust om wat boeien heen. Het duurde even voordat we in ons ritme waren maar vanaf dat moment waren we niet te stoppen. Totdat we in een windstilte terecht kwamen voor de Smiths Knoll boei, de laatste boei bij de engelse kust voordat we daadwerkelijk koers Nederland zetten. En zoals wel vaker kwam uiteindelijk de wind van achter waardoor er als het ware een nieuwe start was. Zonde van de voorsprong die we hadden opgebouwd maar dat is nu eenmaal offshore zeilen. En aangezien we een langzame boot zijn (volgens de rating) is een lange, langzame race uiteindelijk wel in ons voordeel. Maar gelukkig hebben we vanaf dat moment de draad weer opgepakt en zijn we als een raket naar de overkant gevaren, althans vergeleken met de concurrentie. Echt snel ging het niet maar uiteindelijk kwamen we voor ijmuiden uit waar we wilden zijn. Nu nog een stukje naar Scheveningen en we konden aan het bier. Wel moesten we een beetje vaart maken want het was al avond geworden, de wind zou wel weer weg gaan vallen en de stroom zou als we niet op zouden letten tegen gaan staan. Gelukkig konden we voldoende snelheid maken zodat we uiteindelijk even voor middernacht over de finishlijn gingen. Nog geen vijf minuten na een tweetal J109's, boten die eigenlijk een uur harder zouden moeten varen.

Uiteindelijk bleek het genoeg voor de overwinning in IRC2 en uiteindelijk een tweede plaats IRC overal. Geen slecht begin voor het totaal klassement van de NorthSeaRegatta, welke het komende weekend verder gaat voor de kust van Scheveningen. Uiteindelijk twee lekker dagen geraced met weinig wind maar veel zon, iets wat ik nu nog steeds merk.

 
Posted by Erik den Burger | Bookmark with:        
Tags: Zeilen

Links to this Post

Comments