Allerlei sterke verhalen over en door Kaptein Iglo, oftewel Erik den Burger


WK J/24

May-92009

Ook al deed ik dit jaar niet zelf mee, er waren zelfs helemaal geen nederlandse deelnemers, volg ik het WK J/24 toch nog steeds met extra aandacht. Althans dat probeer ik.

Nadat afgelopen jaar in Italie gevaren werd was het dit jaar de beurt aan de USA. In Annapolis kwamen de beste J/24 zeilers bij elkaar. Onder hen een aantal oud-kampioenen. Andrea Casale mocht zijn titel verdedigen maar ook Anthony Kotoun, Mauricio Santa Cruz en Chris Larson waren van de partij. Mijn Japanse vrienden van de Gekko mochten ook weer meevaren. En als je dan nog eens een stuk of vijf competatieve amerikaanse teams hebt die mee varen staat dat garant voor vuurwerk. Helemaal als je bedenkt dat er gevaren wordt in Annapolis, toch een van de leukere zeiloorden van de US.

Uiteindelijk viel het allemaal een klein beetje tegen. De officiele website was na twee dagen uit de lucht en tot op heden is daar weinig nieuws te vinden. Het weer werkte ook niet mee. Lage temperaturen,weinig wind en veel regen zorgen ook niet voor spectaculaire wedstrijden.

Uiteindelijk bleek het slot toch nog spannend te zijn. En dank zij het fenomeen 'twitter' was het nog goed te volgen. Normaal ben ik er niet zo'n fan van maar in dit geval kon je gewoon goed volgen welke boten bij welke boei aan kop gingen. Omdat er pas vier wedstrijden gevaren waren tot de laatste dag zou er veel op het spel staan. Vrijwel alle toppers hadden een slechte wedstrijd gevaren en waren gebaat bij een vijfde wedstrijd. Bij vijf of meer wedstrijden mag het slechtste resultaat nl worden weggestreept.

Uiteindelijk werden er vrijdag nog drie wedstrijden gevaren waarbij het tot de laatste wedstrijd spannend zou blijven. De argentijnse carrera, vorig jaar ook al goed bezig, zou een goede dag hebben en naar de derde plek zeilen. Chris larsson, met veelvoudig wereldkampioen Moose McClintock aan boord als tacticus, leek lang op de overwinning af te gaan maar het was uiteindelijk Mauricio Santa Cruz die in de laatste wedstrijd van het kampioenschap naar zijn derde wereldtitel toe kon zeilen.

Volgend jaar komt het circus weer naar europa en gaan we zien wie er op het water tussen Malmo en Kopenhagen de snelste zullen zijn.

 

 
Posted by Erik den Burger | Bookmark with:        
Tags: Zeilen

Links to this Post

Comments