Allerlei sterke verhalen over en door Kaptein Iglo, oftewel Erik den Burger


Echte helden

Dec-202008

Begin november ging in Frankrijk een solo-nonstop-ronddewereld-zeilrace van start. De vendee globe is misschien wel de meest uitdagende zeilwedstrijd die er georganiseerd wordt. Het zijn vooral de fransen die erg actief zijn in de solo zeilsport en in Frankrijk is deze race dan ook hot news.

Nadat de start was geweest was het vooral een spannende wedstrijd met veel wisselingen aan de kop van het veld. Maar ook veel uitvallers. Diverse boten kregen al in de eerste nacht problemen en ook tijdens de Atlantische duik naar het zuiden vielen enkele boten met materiaalpech uit. Eenmaal in de zuidelijke oceaan kwamen er al snel meer boten in de problemen. Maar deze konden allemaal zichzelf naar veiligheid varen. Toch was het Yann Eliès die een paar honder kilometer ten zuiden van Australië pas echt in de problemen kwam. Terwijl hij op het voordek aan het werk was om een zeil te wisselen kwam de boot van hem plotsklaps tot stilstand in een golf. Door de klap vloog Yann tegen de preekstoel op en brak zijn dijbeen. Hij wist nog met veel pijn en moeite terug te raken in de veiligheid van zijn kajuit en dankzij de moderne communicatie-apparatuur wist hij hulp in te schakelen. Uiteindelijk was het de taak van de Australische marine om hem te gaan redden midden op de oceaan. Het probleem was dat het nog zeker 40 uur zou duren voordat deze in de buurt zouden zijn. Twee tegenstanders van Yann werden gevraagd om van koers te veranderen en naar Yann toe te varen. Marc Guillemot was op dat moment het dichtste bij, hij was welliswaar 200 kilometer weg maar draaide zijn boot en voer naar de geblesseerde schipper toe. Eenmaal aangekomen kon hij weinig meer doen dan morele support leveren. Hij heeft wel geprobeerd om pijnstillers en water naar Yann te gooien maar vanwege de 5-6 meter hoge golven was dat een onmogelijke taak.

 

Gelukkig is vanochtend de Marine aangekomen en met een RIB hebben ze de schipper overgebracht op het marine schip. Hij bleek behalve een beenbreuk ook nog een aantal ribben gebroken te hebben en wordt nu naar een ziekenhuis in Australie gebracht. Inmiddels zijn Marc Guillemot en Sam Davies weer onderweg met hun wedstrijd en gaan ze richting Kaap Hoorn om vervolgens weer in noordelijke richting naar Frankrijk te varen . Maar dat is nog een heel eind weg….

 
Posted by Erik den Burger | Bookmark with:        
Tags: Zeilen

Links to this Post

Comments